לדלג לתוכן

קרב זפוריז'יה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: הערך כתוב כמו יומן מבצעים ולא כמו ערך אנציקלופדי.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: הערך כתוב כמו יומן מבצעים ולא כמו ערך אנציקלופדי.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
קרב זפוריז'יה
מערכה: המתקפה בדרום אוקראינה
מלחמה: הפלישה הרוסית לאוקראינה
תאריכים 27 בפברואר 2022 – מתמשך (שנתיים)
מקום זפוריז'יה, מחוז זפוריז'יה, אוקראינה
קואורדינטות 47°51′00″N 35°07′03″E / 47.85°N 35.1175°E / 47.85; 35.1175
הצדדים הלוחמים

רוסיהרוסיה רוסיה

אוקראינהאוקראינה אוקראינה

כוחות
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קרב זפוריז'יה הוא עימות צבאי מתמשך שהתחיל ב-27 בפברואר 2022, בזמן הפלישה הרוסית לאוקראינה, כחלק מהמתקפה בדרום אוקראינה. זפוריז'יה היא עיר מרכזית ליד נהר דנייפר שבמרכז אוקראינה.

רוב הלחימה הקרקעית הייתה במחוז זפורוז'יה ובישובים הסמוכים לעיר זפוריז'יה. רוסיה כבשה חלק מהמחוז.[1] לעיתים נורו רקטות על העיר.

הפצצה רטסית בפאתי העיר זפוריז'יה

ב-26 בפברואר, הקורפוס ה-22 (אנ') של הפדרציה הרוסית החל להתקדם צפונה מחצי האי קרים לעבר תחנת הכוח הגרעינית זפוריז'יה.[2]

ב-27 בפברואר, דיווחו מקורות אוקראיניים, שהרוסים החלו להפגיז את שדה התעופה של זפוריז'יה, ושהתושבים בקרבת שדה התעופה נקראו לתפוס מחסה במקלטים.[3]

ב-28 בפברואר הכריז משרד ההגנה של רוסיה על כיבוש של העיר אנרהודר, סמול לתחנת הכוח הגרעינית. המושל של אנרהודר דחה את הטענה שכוחות אוקראינים איבדו את השליטה על העיר.[4] אולם לאחר מספר ימים הודו האוקראינים שהעיר נכבשה על ידי הרוסים. ב-4 במרץ השלימו הרוסים את ההשתלטות על תחנת הכוח הגרעינית זפוריז'יה.

כוחות רוסים הפגיזו שוב את העיר זפוריז'יה ב-19 במרץ, וגרמו לתשעה הרוגים ו-17 פצועים. הרשויות אמרו כי יקבעו עוצר של 34 שעות בתגובה.

בפאתי מליטופול, אשר נכבשה על ידי חיילים רוסים בתחילת מרץ, איתרו הלוחמים הרוסים בסיס בשטח שדה התעופה הצבאי המקומי, שממנו ביצעו חיילים רוסים התקפות טילים.

ב-31 במרץ הודיע הפיקוד האוקראיני, שכוחות אוקראיניים השתלטו מחדש של היישובים זטיששיה, מלינובקה, וסלה, זלני גאי וצ'רבונה במחוז זפוריז'יה.[5]

ב-7 באפריל נשמעו פיצוצים באזורים שונים של זפוריז'יה כתוצאה מתקיפת מטרות בעיר באמצעות טילי שיוט רוסיים, שהופלו על ידי כוחות ההגנה האווירית. על פי נתונים ראשוניים, הופלו שלושה טילי שיוט, ואיש לא נפגע או נהרג מירי הרקטות.

ב-9 באפריל דיווחו מקורות אוקראיניים, שכוחותיהם באזור זפוריז'יה הרגו 17 חיילים רוסיים, והשמידו טנק אחד, רכב קרבי משוריין אחד, חמישה כלי רכב אחרים, שלושה הוביצרים ותחנת לוחמה אלקטרונית אחת. יחידות של כוחות ההגנה הטריטוריאלית של מחוז זפוריז'יה בשיתוף יחידה נוספת של הכוחות המזוינים של אוקראינה השמידו טנק T-72 ורכב מיוחד לתיקון כלי רכב משוריינים של האויב ליד הכפר מליניבקה, מחוז פוליה'י.

ב-14 באפריל, הכוחות הרוסיים ירו קלטות וארטילריה לעבר העיירה ואסיליבקה, והכפישו את הכוחות המזוינים של אוקראינה, כך אמר המינהל הצבאי של מחוז זפוריז'יה, גרמו נזק למספר בנייני דירות במרכז העיר ובמגזר הפרטי, והרסו חנות מכולת. פגיעה במחסן תחנת רכבת. כתוצאה מההפגזה הרוסית נהרג אדם אחד ו-5 נפצעו.

ב-21 באפריל, כיוונו הרוסים טיל שיוט לעבר זפוריז'יה. היא נפגעה ליד האי חורטיצה וליד גשר השינוי. באותה עת נעה רכבת נוסעים לפינוי מזפוריז'יה ללבוב. ההדף הפיל את חלונותיהם של ארבע קרונות. גם חלונות המכוניות שנעו על הגשר נפגעו. מאוחר יותר, בוצע ירי טילים נוסף, שפגע גם באי חרטיצה. לפי אוקראינה, כתוצאה מכך ניזוק מבנה בית ההבראה של אחד המפעלים. שמונה אזרחים נפצעו.

בבוקר 26 באפריל, שני טילים מונחים של קליבר רוסי פגעו בשטח של אחד ממפעלי העיר. הרקטה השלישית התפוצצה באוויר. מתקני תשתית של המיזם ניזוקו ונהרסו. אדם אחד נהרג ושלושה נפצעו. מאוחר יותר נודע כי הטילים פגעו במפעל שאינו פועל.

בבוקר 28 באפריל, פתחו הרוסים במתקפת טילים על זפוריז'יה באמצעות טיל אוויר-קרקע X-55.

ב-23 במאי, לפי הדיווחים, רוסיה תיגברה את חייליה במחוז זפוריז'יה, כך הצהיר הממשל הצבאי האזורי.[6]

ב-25 במאי, שיגרו הכוחות הרוסיים ארבעה טילי שיוט לתוך העיר זפוריז'יה. לפי אוקראינה, אחד מהם הופל על ידי מערכות ההגנה האווירית, שלושת האחרים תקפו שני מחוזות של העיר - הם תקפו יעדים אזרחיים של מחוז שבצ'נקיבסקי ומרכז קניות במחוז אולכסנדריבסקי.

ב-6-7 ביוני, החלו הכובשים לפרוס מחדש כוחות חלקית מוואסילבקה דרומה לכיוון טוקמק, אולם, לפי ש מינהל הצבאי האזורי של זפוריז'יה, לחיילים הרוסיים עדיין היו כוחות שעלולים להוות איום על זפוריז'יה.[7]

ב-20 ביוני הודיע רודיון קודרישוב, קצין בכיר בגדוד אזוב, כי הכוחות המזוינים האוקראינים פתחו במתקפת נגד עמדות הרוסים באזור זפוריז'יה.[8]

ב-7 ביולי דווח כי לאחר שהרוסים כבשו את המפעל הגרעיני בזפוריז'יה מוקדם יותר בפלישה, הם התקינו משגרי ארטילריה כבדים וטילים ניידים בין קירות הכור הנפרדים של המתקן הגרעיני כמגן מפני מתקפת נגד אוקראינית אפשרית.[9]

ב-13 ביולי תקפו מפציצים רוסים את אחד המפעלים ברובע דניפרו בעיר זפוריז'יה בשני טילי שיוט.

ב-6 באוגוסט, בעקבות הפצצות חדשות ליד תחנת הכוח הגרעינית זפוריז'יה, סבא"א הדגישה את הסיכון של "אסון גרעיני" אמיתי עלול לסכן את בריאות הציבור והסביבה באוקראינה ומחוצה לה. שלושה מתוך ששת הכורים בתחנה פעלו בתחילת אוגוסט. ההפצצות פגעו בשנאי קו מתח גבוה, גרמו לכיבוי אוטומטי של כור מס' 3 ולהתנעת מחוללי החירום שלו. הסוכנות האוקראינית לאנרגיה אטומית "אנרגואטום"[10] אמרה שהיא עדיין בקשר עם האתר ומקבלת נתוני ניטור קרינה.

האתר הופצץ שוב ב-11 באוגוסט, וגרם נזק למספר חיישני מדידת רדיואקטיביות. במועצת הביטחון של האו"ם, סבא"א, שביקשה ללא הצלחה אישור לבקר במפעל, הכריזה בפני מועצת הביטחון של האו"ם כי "המצב חמור".[11]

ב-30 ספטמבר, מתקפת טילים רוסית על שיירת כלי רכב באזור העיר זפוריז'יה הביאה למותם של 25 בני אדם ופציעתם של 50 נוספים - "כולם אזרחים", לפי מושל המחוז.[12]

לאחר סיפוח דרום ומזרח אוקראינה, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין חתם על צו שבו הורה לממשלת רוסיה להשתלט על ניהול תחנת הכוח הגרעינית זפוריז'יה ולהפוך אותה ל"רכוש פדרלי".

בתחילת אוקטובר אזור המגורים של העיר סבל מהפגזות.[13][14]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרב זפוריז'יה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ קברי אחים במחוז לוהנסק, פוטין מתקרב לכיבושו ונערך לגייס עוד חיילים, באתר ynet, 26 במאי 2022
  2. ^ "Ukraine official says Russian troops approaching Zaporizhzhia nuclear plant". National Post (באנגלית). 2022-02-26. נבדק ב-2022-02-28.
  3. ^ Жителів Запоріжжя просять не покидати укриття: Обстрілюють аеродром – новини Запоріжжя, www.depo.ua (באוקראינית)
  4. ^ Reuters (2022-02-28). "Russia pounds Ukraine's second biggest city as fighting rages on". Reuters (באנגלית). נבדק ב-2022-02-28.
  5. ^ Командування Десантно-штурмових військ повідомило про звільнення 5 населених пунктів у Запорізькій області, Радіо Свобода (באוקראינית)
  6. ^ גדי זאיג, ג'רוזלם פוסט, ‏בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה שיא במספר העקורים בעולם, באתר מעריב אונליין, 23 במאי 2022
  7. ^ Ймовірно, для ротації. Окупанти відводять війська з Мелітопольського та частини Василівського районів — Запорізька ОВА, nv.ua (באוקראינית)
  8. ^ ЗСУ переходять у контрнаступ у Запорізькій області — командир підрозділу Азов, nv.ua (באוקראינית)
  9. ^ Russia accused of shelling from Zaporizhzhia nuclear plant in Ukraine, France 24, ‏2022-07-16 (באנגלית)
  10. ^ הסוכנות האטומית האוקראינית: על מתקן הגרעין זפוריז'יה להיות "נקי מצבא", באתר ynet, 8 באוגוסט 2022
  11. ^ "Ukraine : « L'heure est grave » à la centrale nucléaire de Zaporijia, déclare le chef de l'AIEA au Conseil de sécurité de l'ONU". Le Monde.fr (בצרפתית). 2022-08-11. נבדק ב-2022-08-16.
  12. ^ שעות לפני הכרזת הסיפוח של פוטין: 25 הרוגים מפגיעת טיל רוסי באוקראינה, באתר ynet, 30 בספטמבר 2022
  13. ^ Live: Rescuers comb rubble of Zaporizhzhia apartment block hit by Russian strikes, France 24, ‏2022-10-06 (באנגלית)
  14. ^ נקמת פוטין: הרוגים בהפצצות על קייב וערים ברחבי אוקראינה, "שוגרו 83 טילים", באתר ynet, 9 באוקטובר 2022